Resepi Nasi Goreng Cili Kering

resepi nasi goreng cili kering yang sedap dan senang

Resepi Nasi Goreng Cili Kering | www.resepisenang.com

ok lar...hari nie kita belajat buat nasi goreng lar plak ye..
bosan jugak klau asyik dok belajar kek dan biskut.
so hari nie kita belajar buat nasi goreng..

nak buat nasi goreng lar yang paling senang..sebab..campak2 dah ciap kan..
sape kat sini peminat nasi goreng angkat tangan...hihi..

klau anda betul2 peminat nasi goreng..nie admin bagi link resepi nasi goreng yang uols 
patut cuba..
rugi tau klau x cuba,,sebab sedap sangat...huhu..
eh panjang plak aku bebel..haha..
padahal nak ajar buat nasi goreng cili kering je pun...haha..
nasi goreng cili kering nie sedap..sebab dia ada rasa pedas2 sikit dan rasa masin2 ikan bilis

dia lebih kurang nasi goreng kampung je..cuma nasi goreng kampung ada kangkung..
nasi goreng nie ada cili kering..

klau anda hantu nasi goreng kampung mesti anda suka jugak dengan nasi goreng cili kering nie..

RESEPI NASI GORENG CILI KERING

Bahan-bahan untuk membuat nasi goreng cili kering

Resepi Nasi Goreng Cili Kering | www.resepisenang.com

  • Nasi sejuk ( gaul dengan garam siap2 )
  • Cili kering ( belah tengah dan buang biji )
  • Ikan bilis ( bahagi 2, satu untuk goreng satu tumbuk)
  • Bawang besar (hiris)
  • Bawang putih (hiris)
  • Belacan sikit
  • Telur
  • Garam

Cara buat nasi goreng cili kering

  1. Gaul nasi dengan sedikit garam
  2. Goreng ikan bilis sehingga garing
  3. Tumbuk ikan bilis,bawang,dan belacan
  4. Then tumis dengan api yang slow
  5. Tumis sehingga cili kering menjadi garing
  6. Selepas itu masukkan telur
  7. Kacau telur sehingga masak
  8. Masukkan plak nasi
  9. Dan masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi
  10. Gaul nasi sehingga sebati
  11. Siap.

video resepi nasi goreng cili kering(step by step)

untuk pelbagai video resepi step by step boleh subscribe youtube channel resepi senang

Resepi Nasi Goreng Cili Kering | www.resepisenang.com
tumis  sehingga cili kering jadi garing


Resepi Nasi Goreng Cili Kering | www.resepisenang.com
kacau telur sehingga masak

Resepi Nasi Goreng Cili Kering | www.resepisenang.com
masukkan nasi dan kacau sehingga sebati...siap..senang kan

resepi & pic kredit to : akma abdullah


Comments