Resepi Puding Trifle Sedap Dan Senang

resepi puding trifle sedap dan mudah

Resepi Puding Trifle Sedap Dan Senang

puding trifle bukan sahaja cantik tapi sedap tau..
sbb tu lar puding trifle menjadi pilihan orang ramai x kira lar muda atau tua.
klau musim perayaan,kenduri atau majlis perkahwinan...mesti puding nie ada..
so kira famous jgak lar puding trifle nie kan..

klau sekali imbas..nampak agak sukar untuk membauat puding trifle nie..
tapi klau dah tahu teknik dan cara yang betul..senang je..sambil baring pun boleh buat..haha..
nak tahu x cara buat puding triflle yang senang??meh yuk ajar cara yang senang..
sediakan kertans dan pen untuk salin resepi puding trifle yang senang dan sedap nie...

Bahan-bahan pudding trifle
  • Kek gulung (ikut suka la nk guna perisa apa) - potong ikut ketebalan yg uols suka .. tp jangan  tebal2 sgt.
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin buah-buahan dlm tin tu (klau nak guna fresh fruit pun ok.. i.e strawberry, kiwi etc )
  • 1 kotak jelly crystal powder (saya guna brand nona)
  • 3 sudu besar tepung kastard (bagi sudu penuh  membukit tau)
  • 4 sudu besar gula (klau nak manis boley lebihkn gula sikit)

Cara-cara membuat pudding trifle

1. Susun kek gulung tadi dlm bekas, mcm pic kat atas tu. Make sure tak delubang2  tau. Klau ada pandai2 la cubit balance kek dan tampung2 kt tmpt yang  ada lubang tu. Pastu tekan2 sikit kasi mampat.

2. Asingkan buah-buahan  dlm tin tu dari airnya. ambil air buah-buahan tadi & renjis2 kt kek tadi kasi lembab2 manja gitu. Jgn basah melampau @ banjir lak tau.

3. Dlm periuk masukkn 1 tin susu cair tadi. Pastu sukat air dlm tin susu tadi. Guna 1 tin juga air. Pastu masukkn gula & tepung kastard. Guna hand whisk ,kacau2 kasi semua sebati & tepung kastard takde lagi ketul2. Pastu baru masakkan atas api yg kecik. Kacau sentiasa tau sampai laa ada letupan2 kecik tu baru tutup api.

4. Pastu tuang kastard tadi atas kek gulung tadi dan ratakn. Agak2 kastard dh hampir nk keras baru susun buah-buahan  atas kastard tu. Make sure tekan2 sikit buah-buahan  tu supaya nnti bila tuang jelly buah tu tak timbul.

5. Settle semua tu ketepikan dan masak jelly tadi. (Ikut cara2 masak kt kotak jelly tu ye) sbb lain jenama lain sukatan air dia.

6. Bila dh masak jelly tu tuang ke atas kastard buah-buahan tadi. Tuang  dengan perlahan  tau. Lagi elok klau sendukkan sedikit demi sedikit. Dah siap tu simpan la dlm peti sejuk kasi sejuk dulu.. baru laaa makan 

resepi dan gambar kredit: fb EJ Azlan

info penting
Panduan Business Air Balang

ingin buat bisnes bakeri dari rumah??

Mari Saya Tunjukkan Anda...
Bagaimana Saya Memulakan Bisnes Bakeri Dari Rumah Dan Menjana Pendapatan Sampingan 3 - 4 Angka Sebulan!!

Cupcake, Muffin, Cheese Tart, Coklat Homemade, Kek Coklat, Kek Lapis, Kek Cheese, Fruit Tart, Roti Jala,  Kuih-muih dan pelbagai lagi produk bakeri sentiasa dicari-cari oleh orang ramai setiap hari.

Tidak kira sama ada untuk dimakan ketika minum petang, ataupun untuk majlis-majlis keraian seperti majlis harijadi, majlis pertunangan, perkahwinan, kenduri, majlis tahlil, rumah terbuka mahupun untuk majlis-majlis korporat seperti seminar, mesyuarat ataupun hari keluarga.

Boleh dikatakan, hampir setiap minggu akan ada sahaja majlis yang diadakan. Lebih-lebih lagi bila masuk musim perayaan (Tahun Baru Cina / Aidilfitri) dan musim cuti sekolah (Disember). Hampir setiap hari akan ada sahaja majlis rumah terbuka atau majlis perkahwinan diadakan! Kadang-kadang memang tak cukup tangan dan terpaksa tolak beberapa order dari pelanggan.

Mengapa Bisnes Bakeri Dari Rumah?

1.   Kos Pemulaan Yang Kecil
2.   Tidak Perlu Terlalu Menjual.
3.   Hanya Buat Berdasarkan Tempahan!
4.   Urusan Rumahtangga Masih Terjaga!

Memperkenalkan Ebook Panduan Memulakan Bisnes Bakeri Dari Rumah


Sekarang! Anda sudah tidak perlu pening-pening kepada lagi!
Saya sudah sediakan info yang lengkap untuk membantu anda memulakan perniagaan bakeri dari rumah!
Semua info serta perkara yang anda perlu tahu untuk memulakan bisnes bakeri dari rumah, ada di dalam ebook ini.

Apakah Yang Terdapat Dalam Ebook Panduan Ini? 

BAB 1 : FORMULA 2M+2P
BAB 2 : DIMANA MAHU BELAJAR BAKERI?
BAB 3 : 4 LANGKAH MEMBUKA BISNES BAKERI!
BAB 4 : SENARAI PERALATAN DAN KOS!
BAB 5 : CARA MENGIRA & MENETAPKAN HARGA JUALAN!
BAB 6 : TEKNIK PROMOSI!
BAB 7 : 5 KESILAPAN BISNES BAKERI
BAB 8 : 9 CABARAN BISNES BAKERI & CARA MENANGANINYA
BAB 9 : BAGAIMANA MENJANA RM2,000 SEBULAN
BAB 10 : 10 TIPS EXTRA BISNES BAKERI

Berapakah Harga Ebook Ini?

Terus-terang saya katakan!  Nilai maklumat yang terkandung di dalam ebook ini adalah sangat bernilai dan tidak murah! Ianya adalah hasil daripada pengalaman sebenar saya menjalankan perniagaan bakeri dari rumah sejak 6 tahun yang lalu.

Dengan memiliki ebook ini, ianya akan dapat menjimatkan masa, tenaga serta wang anda untuk mencuba secara trial-and-error sewaktu ingin memulakan bisnes bakeri dari rumah ini!

Baiklah, tanpa melengahkan masa lagi, saya tawarkan ebook ini kepada anda dengan harga cuma RM30 sahaja!

Ya! Jangan terkejut... hanya sekadar RM30 sahaja!
Jika anda berminat untuk mendapatkan ebook ini! Boleh klik butang "DapatkanSekarang!dibawah!


Comments