resepi bangkit susu

resepi kuih bangkit @ cheese

resepi bangkit susu

ok hari nie kita belajar buat kuih bangkit plak ye..
yuk bukan nak ajar kuih bangkit santan,,tapi kuih bangkit susu,,
klau kuih bangkit santan x sesuait untuk buat kuih raya,,sbb takut kalau simpan lamm dia berbau tengik..so x sedap lar kan,,

[wajib cuba: resepi semperit gebu]

bangkit susu nie lagi sedap tau...sebab bunga dia cantik dan x mudah pecah..
rasa pun sedap..gebu dan cair di mulut tau..huhu..melt in your mouth..
yang paling best...klau nak buat bangkit cheese pun boleh guna resepi nie...
uols just tambah cheese parut je,..

jom kita tengok resepi kuih bangkit susu..

resepi kuih bangkit susu

bahan-bahan
  • 3 cawan tepung ubi kayu
  • tepung jagung 2 1/2 cawan
  • 250g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 4sb tepung susu
  • 1sk baking powder
cara-cara untuk membuat kuih bangkit susu
  1. sangai 3 cawan tepung ubi kayu dalam 10 min
  2. mix kan  gula bersama butter.mix sehingga kembang
  3. then masukkan telur sebiji demi sebiji.mix sehingga sebati
  4. ayakkan semua tepung+baking powder+susu tepung
  5. campur tepung yang diaayak dengan bahan yang kita mix.uli sehingga doh selesa di tangan @doh mudah untuk diterap
  6. rehatkan doh selama 30 min
  7. terap doh mnegikut bentuk yang anda suka
  8. bakar biskut pada suhu 170c selama 25 min

tips untuk membuat bangkit cheese:
  • guna je resepi nie untuk membuat kuih bangkit cheese cuma lepas kita mix kan telur..kita tambah 1 cawan cheese parut.tapi kena ingat..klau tambah cheese kena lebihkan tepung ubi dalam 1 cawan jadi untuk bangkit cheese kena guna 4 cawan tepung ubi.gunakan.3 cawan tepung ubi kita ayak..1 cawan lagi ketepikan guna  time kita uli doh.tambah tepung sikit-sikit sehingga doh kita rasa selesa untuk terap.jangan guna semua plak tepung tu..nnti keras kuih bangki nnti..huhu.
  • sebelum bakar kuih bangkit boleh tabur cheese parut ketas kuih bangkit dan sapukan kuning telut untuk menghasilkan kuih bangkit cheese yang cantik.
resepi bangkit susu
mix sehingga kembang..biar jadi seperti dalam pic nie..klau x jadi camnie..maknanya kuih bankit ko x jadi lar,,huhu..xpe..cuba lagi

resepi bangkit susu
susun atas tray,,n bakar..klau nak buat bangkit cheese time nie bileh tabur parutan cheese.baca tips kat atas untuk cara-cara buat bangkit cheese

resepi bangkit susu
ok dah ciap..gebu kan..huhu..

resepi & gambar kredit to: azlina ina fans



info penting

Panduan Business Air Balang


video resepi biskut bangkit susu @ cheese(step by step)




selamat mencuba..klau dah cuba tu,,jangan lupa bgtau sedap ke x..hihi..



Comments