Resepi Kari Ayam Style India

kari ayam tanpa santan (indian style)

Resepi Kari Ayam Style India

ok..dah prepare ke kertas dan pen untuk belajar resepi baru hari nie..
hari nie kita belajar salah satu masakan yang menjadi favourite masyarakat malaysia
iaitu kari..
hari nie kita belajar resepi kari ayam style india..atau pun kari mamak.

[wajib cuba: resepi vadey simple dan sedap]

ape yang best tentang resepi nie ialah ia tidak mengunakkan santan..
hah..mesti uols excited sbb dngar x yah guna santan..
ye yuk faham..santan segar mahal sekarang nie..
klau x yah guna santan..jimat ckit lar kan..hihi...

ok ..jom kita cikedot resepi kari ayam indian style

resepi kari ayam indian style

bahan-bahan

bahan-bahan Resepi Kari Ayam Style India

  • 1 1/2 ekor ayam 
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji cili masak
  • 10 biji cili padi
  • 4 tangkai daun kari
  • 1sb bawang putih(tumbuk lumat)
  • 1sb halia(tumbuk lumat)
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 3sb serbuk kari daging/ayam
  • kentang 
  • tomata
  • minyak untuk menumis

rempah tumis 4 sekawan
  • 6 kuntum buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 6 kuntum bunga cengkih

cara-cara untuk memasak kari ayam style india

  1. tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau
  2. masukkan bawang dan daun kari,tumis sehingga bawang sedikit perang & naik bau
  3. masukkan cili dan kacau seketika
  4. then boleh masukkan ayam dan serbuk kunyit.gaul sehingga sebati
  5. masukkan halia dan bawang putih,kacau sehingga ayam separuh masuk(jgn masukkan air) 
  6. then masukkan rempah kari .letak sedikit je air.masak sehingga rempah pecah minyak
  7. bila pecah minyak,masukkan air secukupnya dan masukkan tomato,kentang dan garam secukupnya
  8. bila kentang dah empuk...ciap kari indian style

tips memasak kari ayam style india:

  • yang step 5 jgn gatal-gatal letak air.air dari ayam sudah cukup sbb kita nak ayam tu sedikit garing di luar dan juicy di dalam
  • make sure rempah ko betul2 pecah minyak sebab kita x nak rasa rempah yang tidak masak dalam kari ayam kita.klau x tau camne rupa rempah pecah minyak boleh rujuk kat gambar dibawah

Resepi Kari Ayam Style India
yang best masakan india time part menumis..huh..bau dia harum semerbak..tambah plak dengan daun kari..satu rumah bau daun kari..huhu


Resepi Kari Ayam Style India
ingat...part nie jangan gatal-gatal nak tambah air ye...cukup dengan air drpd ayam tu je,,

Resepi Kari Ayam Style India
contoh rempah yang telah pecah minyak


Resepi Kari Ayam Style India
last skali baru ko boleh add banyak2..hihi..jgn lupa letak garam.bila kentang ko dah empuk..maka kari ko dah boleh makan,..huhu sedap nie makan dengan nasi 

resepi dan gambar kredit to: fb bunga iris firman

info penting


jom tengok video resepi kari ayam.video nie ajar step by step tau..so rugi sgt klau x tengok..


selamat mencuba kari ayam tanpa santan nie..

Comments