Resepi Kek Pisang Almond Simple

resepi kek pisang almond yang simple dan sedap

resepi,Resepi Kek Pisang Almond Simple

(pic kredit to fb azlina ina fans)

hujan plak hari nie..sejuk2 nie sedap makan kek pisang..
tiba2 plak nak makan kek pisang..
kek pisang kat kedai x sedap..kena buat homemade kek pisang baru sedap.
rasa kek pisang yang homemade lain tau dari yang beli kat kedai..
x percaya??try uols buat..

meh yuk ajar buat kek pisang almond yang sedap..
aroma dari almond tu membuatkan kek pisang nie lagi sedap tau..
sediakan pensil dan kertas unutk salin resepi nie

resepi ke pisang almond


bahan-bahan

bahan-bahan,resepi,Resepi Kek Pisang Almond Simple

(pic kredit to fb azlina ina fans)

  • 3 biji telur
  • 1 cawan gula perang @ 3/4 cawan gula pasir
  • 1 cawan pisang emas@montel@ kapas@ restali yang telah dilecek
  • 1 sudu besar ovallete
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen pisang
  • almond flake dan almond nibs
  • sedikit garam halus

cara-cara

  1. ayakkan tepung gandum,soda bikarbonat,baking powder dan garam halus
  2. satukan telur,gula, ovallete dan esen pisang.pukul sampai ia kembang
  3. masukkan 1 cawan pisang yang dilecek kedalam campuran tadi.pastikan satu cawan pisang je tau sbb klau terlebih pisang..kek akan bantat
  4. then masukkan tepung dan mix dengan slow
  5. akhir sekali masukkan minyak masak
  6. mixkan sehingga adunan menjadi sebati
  7. masukkan adunana kedalam bekas dan tabur almond sebagai topping
  8. panaskan oven pada suhu 180c selama 5 min dan bakar kek selama 25-45 min pada suhu 170c.masa ikut saiz bekas kek anda dan oven anda

resepi,Resepi Kek Pisang Almond Simple

(pic kredit to fb azlina ina fans)
masukkan adunan ke dalam bekas dan tabur almond nibs dan almond flakes.lagi banyak almond lagi sedap..hihi


resepi,Resepi Kek Pisang Almond Simple

(pic kredit to fb azlina ina fans)
dah ciap pun kek pisang almond kita..tngok tu dia naik dengan jayanya


resepi,Resepi Kek Pisang Almond Simple

(pic kredit to fb azlina ina fans)
jom kita bedah siasat kek nie..gebu kan..makan pun sedap..lembut je..

info penting

jom tengok video nie untuk step by step resepi kek pisang almond


jom share resepi nie



Comments

Post a Comment